ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Пітер Стельтцнер

Для нього гори – це стихія, місце свободи, коли обираєш схил із недоторканим снігом і насолоджується моментом.

Його звати Пітер Стельтцнер. Він – не звичайний фанат гірських спусків. Він – один із найкращих майстрів дерев’яних лиж у світі, і ціни на його ексклюзивну продукцію починаються від 1,5 тисячі євро.  Для нього виготовлення лиж – це не робота, а стиль життя.

У майстерні Стельтцнера робота починається не з пошуку деревини, а розмови із замовником. Пітеру важливо розпитати, яка у покупця техніка катання, де саме любить спускатись і який сніг вважає найкомфортнішим.

 

 

Іноді йому навіть не ліньки разом із клієнтом самому спуститись з гірської вершини. На переконання майстра, саме власний досвід найкраще допомагає визначити, яка деревина і форма підійде для тієї чи іншої пари лиж.

Улюблений матеріал майстра – ясен, бо саме це дерево поєднує в собі і міцність, і гнучкість. За понад 10 років роботи Пітер Стельтцнер може, просто прогулюючись лісом, сказати, яке дерево підійде для виготовлення лиж, а яке краще віддати на меблі.

Від меблів – до лиж

Чоловік віддав 25 років життя, аби вивчити секрети роботи з деревом. І починав він саме з меблів.

Секретами ремесла, зазвичай, з ним ділилися вже літні майстри і що більше ентузіазму бачили в очах молодого учня, то більше знань хотіли передати. В той час він по кілька днів поспіль безперервно просиджував у майстерні, тож коли хлопцеві хотілось розвіятись, він вирушав у гори.

Саме там до юного Пітера Стельтцнера й прийшла ідея – чому б не поєднати дві пристрасті – дерево та гори –  в одну справу: лижі.

Уродженець Каліфорнії, який на той час жив у Парижі, вирішив ризикнути і почати справу свого життя у мальовничих французьких Альпах. Пітер знайшов там старий млин 16 століття, з друзями переобладнав його під майстерню, перевіз усі інструменти і повністю поринув у нове захоплення.

Спершу про рекламу навіть не думав, адже чутки про унікального майстра лиж, який виготовляє їх на підніжжі Монблану, самі стали ширитись серед туристів. Любителів гірськолижних спусків заманювала сама лише казкова атмосфера цього місця.

Замовники могли на власні очі побачити, як із суцільної колоди народжувалась їхня персональна пара лиж і відчути, скільки праці та емоцій Пітер віддає кожному з них.

Майстер каже, що за рік йому вдається виготовити до 80 пар. Переважно їх замовляють інструктори, гіди та професійні спортсмени.

Пітер Стельтцнер зізнається: коли вручає клієнту нову пар лиж, думає, що вони були найкращими. А потім приходить нове замовлення, і він уже знає, як ще вдосконалити своє майбутнє творіння.

Він ніколи не рахує, скільки часу проводить у майстерні, графік із дев’ятої години до шостої – це не про нього. Його вибір – це свобода творити те, що приносить задоволення, і жити, як хочеться саме в цей момент.