ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Антон Микитюк

Яскравий. Фактурний. "Живий". Покутська кераміка перетворить будень на свято, цей посуд милує око та зігріває теплом. Виготовляючи його, майстри створюють настрій, дарують любов.

Саме з любові до ремесла почав свою справу Антон Микитюк – завзятий гончар із Городенки, що на Прикарпатті, який вдихає нове життя у традиції предків. Хлопець вивчав прикладне мистецтво, хоча, як сам зізнається, не був зразковим учнем. Та вже з першого дня в його голові з'явилася мрія – відродити на Городенківщині славу гончарства. Хоче, аби вся Україна впізнавала й говорила, що це – покутська кераміка.

Покутські майстри поєднують давні традиції та сучасний дизайн

Разом із батьком побудували піч, переробили гараж під майстерню, зібрали гончарний круг. Відтак Антон з головою поринув у творчий процес. З часом до справи долучилися й інші члени родини, а невинне юнацьке хобі переросло в повноцінний сімейний бізнес.

Покутські майстри поєднують давні традиції та сучасний дизайн. Кожен витвір унікальний: посуд виготовляють на гончарному крузі або ж просто ліплять вручну. Найчастіше використовують блакитну та жовту глину. Ці оригінальні глиняні вироби, кажуть, мають ще й лікувальні властивості – виводять токсини з організму.

Посуд покривають безпечними фарбами і глазур'ю

Покутська кераміка повинна відповідати трьом основним критеріям – практичність, етнічність та екологічність. Посуд покривають безпечними для здоров'я фарбами і глазур'ю. Майстри застосовують метод так званого "гарячого вощення" – без використання хімікатів, лише натуральні фарбники.

Кожна тарілочка, кожна чашечка, кожен чайничок – як окремий мистецький витвір. Виготовлення одного такого може зайняти іноді місяць. З цього посуду приємно їсти.

Він для тих, хто цінує практичність і естетику; для кого споживання їжі – це ритуал. Рецепт, з якого він народжується, у майстра один – гончарний круг, сильні руки і мудрість поколінь.