ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Ігор Мудрик

Вінничанин Ігор Мудрик загалом виготовляє понад 20 видів унікальних рослинних олій – з насіння льону, гірчиці, гарбуза, волоського горіха, кунжуту, малини та навіть популярної серед арабів калінджі. Таким своїм поживним крамом майстер не лише частує клієнтів, а й заохочує до здорового способу життя.

 

 

З чого все розпочиналось

Ігор є інженером-електриком за освітою, захоплюється спортом і здоровим харчуванням. А ідею щодо виробництва олій перейняв у європейців, які з особливою увагою ставляться до того, що саме споживають у їжу. Зрештою замовив у Німеччині обладнання та налагодив у приміщенні колишнього магазину автозапчастин невеличке виробництво.

Свій промисел чоловік починав із кокосової олії, а першими, хто скуштував його продукцію, були друзі та знайомі. Спочатку все скидалося радше на хобі, але з часом – цьому й посприяли розширення асортименту та клієнтської бази – Ігореві довелося покинути основну роботу та повністю зайнятися улюбленим заняттям.

Як виготовляють унікальні олії

Для свого крафтового виробництва вінничанин використовує технологію "холодного віджиму" – перед тим, як тиснути під пресом насіння розігрівають до 37 градусів. Далі вичавлену олію не піддають жодній додатковій обробці та фільтрації, завдяки чому вона зберігає максимум поживних речовин. Як каже майстер-олійник, що більше буде етапів обробки, тим менше користі від кінцевого продукту.

Такий виробничий процес вимагає певної витримки. До прикладу, аби наповнити олією 20-літрове відро, потрібно до 15 годин. Не менше часу забирає і перетирання насіння на пасту, яку тут також виготовляють без жодної хімії. А все через те, що поспіх у цій справі є зайвим, оскільки від перегрівання жорен втрачаються поживні вітаміни.

Окрім харчових приправ, в асортименті Ігоря Мудрика є й косметичні олійки – зокрема, з насіння моркви, кропу, календули, з кісточок винограду, абрикоса, огірка та помідора. Розмаїття такої еко-продукції вражає не менше, ніж її цінність. Так, з кілограма кісточок малини виходить не більше ніж 50 грамів олії. Водночас усе виробництво є повністю безвідходним – навіть клітковину, яка залишилася після відтискання олії, також запаковують і продають у еко-крамницях.

Філософія Ігоря Мудрика

Звичайно, продукція вінницького олійника на полицях не залежується, хоча сам він вважає свій бізнес більше справою життя, аніж способом заробітку. І це не дивно, адже філософія Ігоря Мудрика – дарувати людям користь, яку заклала сама природа.