ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Нурдін Касома

Велосипед – двоколісне диво техніки; нехитрий і водночас один із найвизначніших винаходів, які людина коли-небудь придумала. Для багатьох він встиг стати не просто засобом пересування, а стилем життя: хтось із пристрастю крутить педалі, хтось колекціонує, а хтось із не меншим захопленням складає їх докупи – проявляє винахідливість, експериментує з дизайном і, головне, з найвищою майстерністю відточує кожну деталь.

 

Нурдін Касома – угандійський умілець, який наново по-своєму вигадує велосипед. Замість звичного нам вуглеволокна чи металу, рами для своїх байків цей мастак робить з бамбука.

Майстер кілька місяців сушить бамбук

Матеріалу навколо, каже, достатньо. Та й росте він швидко. Спершу майстер кілька місяців висушує бамбук, обробляє його інсектицидом – щоб, бува, шкідники не "з’їли" майбутній велосипед.

Кожен свій байк Нурдін Касома складає за наперед промальованим кресленням: із математичною точністю проводить заміри, щоб деталі ідеально пасували одна до одної.

https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/201902/1119564_6535392.jpg?201902125106

Для надійності вузли рами скріплює спеціальним матеріалом із кори дерева мутууба.

Робота над одним велосипедом триває до 7 днів

Зібраний до купи бамбуковий каркас майстер ретельно відшліфовує вручну, відчищає від пилу та дрібної стружки, і наносить лак. Уся ця скрупульозна робота над одним велосипедом може зайняти тиждень.

Запчастини майстер перебирає зі старих байків

Запчастини для своїх байків Нурдін Касома перебирає зі старих велосипедів. А їздять вони не гірше, а то й навіть краще за нові заводські. Бамбук, завдяки тому, що гнучкий, виконує функцію додаткового амортизатора, ковтаючи всі удари та нерівності бездоріжжя.

Утім, якщо в убогій Африці бамбукові велосипеди – це насамперед дешева альтернатива дорогим імпортним, то в заможній Європі чи США – це, навпаки, модний нішевий продукт з акцентом на екологічність та ексклюзив.