ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Гедвіг Больгахен

У старих фабричних приміщеннях, у містечку Марвіц поблизу Берліна, майстри з художньої кераміки, з притаманною їм німецькою педантичністю, роблять "прості речі, не підвладні часу". Так любила говорити про своє ремесло сама засновниця мануфактури – Гедвіг Больхаген. Мила старенька, яка привітно дивиться з портрета на стіні на відвідувачів музею, що неподалік, присвятила цій справі усе життя.

 

 

Майстриня віджартовувалася, коли її роботи порівнювали з мистецтвом

Віддавшись творчості ще з дитинства, Гедвіг Больхаген почала свій вишуканий промисел у скрутний міжвоєнний період, плекала хист до кераміки за війни, і продовжувала творити у не менш складні повоєнні часи. У прагненні досконалості майстриня до останніх днів не відлучалася від виробництва. Її тонку кераміку сучасники цілком заслужено підносили до рівня мистецтва, на що сама Гедвіг лише віджартовувалася. Мовляв, "яке це мистецтво? Це всього лиш тарілки, чашки та глеки. Горщики та й годі!"

Майстерня продовжує справу Гедвіг Больхаген

Больхаген з її творчою натурою понад усе прагнула вносити красу в буденність: робити практичні, але естетично приємні речі; і при цьому в жодному разі не наслідувати масову ідеологію – вона створювала лише якісні та унікальні вироби. Вірність філософії Гедвіг Больхаген її майстерня зберегла й донині. Ці розписані та оздоблені вручну предмети побуту несуть у собі неповторну естетику.

Тонка кераміка – понад 80 років вишуканості та традицій

Прості й геніальні – сервізи, чайнички, вази, – різних форм та розмірів, виготовлені під індивідуальне замовлення – це не просто посуд, це ще й елементи декору, які яскраво доповнять будь-який інтер’єр. А ініціали "НВ" на днищі кожного такого виробу – не простий собі знак якості, а свідчення вірності традиціям, яким ось уже понад 80 років. Справжній скарб для тих, хто цінує витонченість та красу.