ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Bob Kramer

Боб Крамер – крафтовий виробник ножів номер один у світі. Його творіння є настільки відомими, що черга з клієнтів вибудовується на кілька років наперед. А під час аукціонів вартість одного із таких ножів може сягати близько 30 тисяч доларів. Щоправда, отримати витвір Крамера можна й поза чергою – аби не засмучувати армію прихильників, час від часу випадковим методом обирають щасливця.

Захоплення Боба Крамера прийшло, як не дивно, з кухні, оскільки розпочинав він свою кар’єру кухарем. Але після 10 років у ресторанах, так і не пізнавши секрети правильного заточування ножів, Крамер вирішує, що це може стати його новою професією. Тоді до такого кроку більшість поставилась зі скепсисом і назвала його абсурдним – мовляв, навіщо змінювати здобутий досвід на дивне ремесло? Але Крамер від своєї ідеї так і не відмовився.

У підсумку на те, аби правильно навчитись гострити леза, у нього пішов рік. А потім він почав їздити на своєму фургоні від одного ресторану до іншого, де тупим ножам повертав життя. І одного разу Крамер запалився новою ідеєю – самому навчитись створювати ножі.

 

Так, у 1995 році він отримав сертифікат від Асоціації американських ковалів, а це вже свідчить, що ти – найкращий, оскільки у всіх Сполучених Штатах назбирається усього 122 таких людини. Але на цьому Боб Крамер не зупинився – навіть після понад 20 років він і далі відточує свою майстерність, роблячи це у прямому значенні цього слова.

Як створюється ідеальний ніж

Процес створення ідеального ножа Боб Крамер порівнює із готуванням на кухні. Справді, виплавка сталі є дуже схожою до замішування тіста на хліб – так само точнісінько до грама слід відмірювати кількість заліза, вуглецю та марганцю, а потім поставити все це пектись за температури у 760 градусів. Крім того, і там, і там варто стежити за годинником, бо сталь, як і тісто, можна зіпсувати, перетримавши у печі.

А далі відбувається найважливіше. Майстер кожен шмат цієї свіжовиплавленої сталі перетворює на пластину, а опісля десяток таких пластин об’єднує в одну та перетворює на ще один тонкий шмат – саме в цьому й полягає технологія отримання дамаської сталі. Потім лише залишається вирізати потрібну форму, зробити ручку та нагострити, і ніж готовий.

Увесь цей процес є дуже складним і тривалим, але результат перевершує усі очікування. Його ножі можуть комусь служити усе життя. Особливо гострими та довговічними, на його переконання, є ножі з вуглецевої сталі. Крамер каже, що їх треба регулярно мити та насухо витирати, і тоді вони прослужать якнайдовше – набагато довше за традиційні з так званої "нержавійки".

Особливість роботи Крамера

Загалом Крамер за рік виробляє лише 30 ножів, однак нарощувати обсяги не збирається. Річ у тім, що одного разу, взявши на роботу чотирьох помічників, він зрозумів, що перетворюється на менеджера та бухгалтера. Відтак, у підсумку відмовився від них. Адже насамперед Боб Крамер є ремісником, який любить працювати руками, шукати досконалість у, здавалось б, уже ідеальних виробах. Саме це і приносить йому задоволення.