ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Чад Робертсон

Здавалося б, у випіканні хліба нічого надзвичайного нема. Його можна придбати у будь-якому супермаркеті чи крамниці. Та лише через один-єдиний інгредієнт запашний продукт може привернути надзвичайно багато уваги.

Серфінгіст Чад Робертсон загорівся ідеєю відкрити власну пекарню і відродити давнє ремесло випікання хліба на заквасках. Так, саме на заквасках, а не дріжджах та розпушувачах.

Його хліб, чверть сотні якого розкуповують за лічені хвилини, виготовлений лише з муки, води, солі та натуральних заквасок, які Чад сам і готує – теж з муки і води.

 

 

На перший погляд – усе просто. Та лише рецепт класичного хліба Чада розписаний на 38 сторінках. Якщо ж ви насмілитесь повторити – зможете відчути смак, який знали наші прадіди і який раніше дарували старі ремісничі пекарні десь у сільських районах Франції чи Італії.

Оскільки випічка складається лише з трьох компонентів, аби урізноманітнити смак, власник пекарні шукає особливі види зерна.

Та найбільший секрет хліба криється у техніці – зберегти точні пропорції та правильно замісити. А далі свою справу робить час – тісту необхідно вистоятись близько 8-12 годин.

З тенісистів – у пекарі

Техасець ніколи випічкою не цікавився, та після того, як травмував коліно, довелось відмовитися від мрії стати тенісистом. А коли на факультеті архітектури для нього забракло місця, то пішов на кулінарні курси – вирішив, що вміння готувати допоможе у будь-якій точці світу знайти роботу.

Найбільше до душі припало заняття з випікання хліба. Заради цього ремесла він прокидався о третій ночі, їхав півтори години до пекарні свого наставника і день за днем переймав його секрети ідеального хліба.

Після цього поїхав здобувати секретів випічки ще й до Франції – напрошувався у помічники до тамтешніх пекарів. Минуло кілька років, перш ніж він наважився відкрити власну пекарню.

Щодня Чад Робертсон випікає 240 хлібин, які розкуповують за 15 хвилин. Це при тому, що їх ціна сягає 10 доларів. Зрештою й знайти вільний столик у його пекарні – теж справа не проста.

Зараз Чад – справжня зірка, його кулінарні книги розкуповують на всіх континентах. У Токіо, Лондоні і Парижі от-от відкриються нові пекарні. Бажання потрапити на його майстер-класи надходять з різних куточків світу.

І не лише це – пропозиції відкрити такі ж заклади хочуть у багатьох країнах. Та тут Чад принциповий – повісити вивіску "Тартін" довірить тільки учневі, який пропрацює з ним на пекарні пліч-о-пліч кілька років.

Адже не дарма приказка каже: "Ремесло тільки тоді живе, коли ти підготував нових майстрів".