ФОРМА РЕЄСТРАЦІЇ

Вітаємо!

Ви взяли участь y конкурсі.

МАЙСТРИ КРАФТУ
Андрій та Костя (Ginko Canoe)

Уродженець Сум Андрій Яковлєв не просто захоплюється активним відпочинком і човнами, а сам ці човни й виготовляє. Його майстерня – єдина на всю Україну, яка створює каное за старовинною канадською технологією.

На відміну від сучасних збірних каное зі скловолокна, тут усі елементи майстер робить вручну. А працює він у особливій техніці дерево-тканинних каное – її ще багато століть тому використовували тубільні племена Північної Америки.

Перше каное Андрія Яковлєва

За освітою Андрій Яковлєв є фінансистом, а цікавитися човнами почав відносно нещодавно, хоча до того обробкою деревини взагалі не займався. Своє перше каное він спустив на воду у 2014 році. На ньому й відточував навички: випробовував різні методи та техніки, аби змусити дерево слухатися та приймати потрібну форму.

Процес створення унікальних каное

У своїй роботі Яковлєв використовує породи дерев з українських лісів. Так, основу каное – ребра, а також ніс, корму та борти майстер робить з ясена, який є напрочуд міцним матеріалом. Далі він обробляє їх парою, аби надати цим елементам вигнутої форми.

Зауважимо, на увесь процес виготовлення основи у нього є лічені хвилини, за які він має належним чином зігнути ребра та закріпити їх до бортів. Щодо обшивки, то тут каное-мастак застосовує ялицю, яка, крім того, що легка та гнучка, є ще й стійкою до гниття.

Коли ж усе готово, на каркас натягують лляне полотно, яке просочують спеціальним лаком.

Чиї матеріали використовує Андрій Яковлєв

Увесь матеріал Андрій Яковлєв відбирає ретельно та перевіряє, щоб не було сучків чи інших дефектів. Деревину для своїх човнів він закуповує в Україні, а бронзові гвіздки, якими скріплено конструкцію, та фарби – на батьківщині каное у Канаді. Загалом виготовлення одного каное займає до двох місяців, щоправда слугувати такі човни можуть віками.

Каное – один із найстаріших на Землі видів човнів, відомий людині ще з часів пізнього палеоліту. І такі майстри, як Андрій Яковлєв, змушують їх плисти за течією часу.